Zonnebloem: Helianthus annuus: prachtig om te zien.

Afgelopen zomer stonden er prachtige exemplaren in de moestuin. De vlinders, bijtjes en hommeltjes bezochten de zonnebloem veelvuldig. Prachtig om te zien. De kinderen hebben er ook met veel interesse naar staan kijken. De bloemknoppen kan je klaarmaken als artisjok. Lekker stomen.
De kiemplantjes van de zonnebloem kun je de stengel als selderij gebruiken. En de jonge blaadjes als spinazie. En de welbekende pitjes kan je door de salade of brood mengen.

Zonnebloemolie

zonnebloem


Zoals vele weten kan je uit de zaden olie persen en daar zit veel onverzadigde vetzuren. De zonnebloemolie kan goed verhit worden. Het verlaagt bovendien het cholesterolgehalte. Je kunt deze olie in plaats van boter of frituurvet gebruiken. Er kan ook boter van gemaakt worden.
Je kunt zonnebloemolie door de vitamine E prima als gezichtsreiniger gebruiken als je last hebt van een droge huid. Of na het douchen/badderen gebruiken om je huid weer te voeden en zacht te maken. De olie als haarmasker over je haar verdelen en laat het even intrekken voor je je haar gaat wassen, het voedt je haar, laat het glanzen en stimuleert ook je haargroei. Je kunt ook een tinctuur, alcoholisch extract, van de werkzame stoffen uit de pitten maken en deze tinctuur aan je shampoo toevoegen. Volgens de traditionele Chinese Geneeskunde worden deze zonnebloemen, voornamelijk de pitten, gebruikt in massageolie. Deze olie bevordert een betere doorbloeding en helpt bij griep en verkoudheid. Met de Russische volksgeneeskunde gebruikt men bij koorts zonnebloemthee. Giet kokend water over 2 theelepels gedroogde zonnebloemblaadjes, laat een paar minuten trekken en filter de blaadjes uit het water door een koffiefilter. Drink dit twee tot driemaal daags.

Ondersteuning

zonnebloem

De vitamine E bestrijdt vrije radicalen en werkt als antioxidant. Zink verhoogt je weerstand en versterkt je immuunsysteem zodat je beter bestand bent tegen virussen en ziekten. Magnesium helpt tegen stress en ontspant je spieren. Koper is goed voor het pigment van je huid en haar. Je wordt dus minder snel grijs. Het helpt bij infectieziekten, trombose, longontsteking, kiespijn, hoofdpijn, ondersteund bij huidziekten, kalmeert de zenuwen en brengt je tot rust.