Het Sneeuwbal effect!

Van de week liep ik het zwembad uit met mijn dochter. Bij de ingang staat een mooie plant ‘Amerikaanse Sneeuwbal’ of ‘Viburnum Prunifolium’. Deze heeft hele mooie witte bloemetjes, maar zodra ze uitgebloeid zijn komen daar mooie donkerblauwe harde besjes aan. Deze takken gebruikten wij in de herfst- of kerststukjes, of verwerkten we het in boeketten. Maar ontdekken dat deze plant ook nog een andere functie kan hebben maakt het extra leuk.

amerikaanse sneeuwbal

De effecten

In sneeuwbal zit onder ander salicine. Salicine is in feite een natuurlijke pijnbestrijder. Het is de stof die aan de basis ligt van aspirine. Aspirine is een chemische, synthetische stof die ontwikkeld is met salicine als natuurlijk voorbeeld.

Amerikaanse sneeuwbal werkt krampwerend, ontzwellend, kalmerend op de organen van het kleine bekken; met name op de baarmoeder. Ook is het een menstruatiebevorderend middel. De werkzame stoffen in deze zijn aesculetine, salicine, valereenzuur, etherische olie en amentoflavon. Daarnaast is sneeuwbal een middel dat een abortus voorkomt. Het lichaam wil bij zwangerschap soms reageren door spontaan een abortus te veroorzaken waardoor een miskraam ontstaat. Sneeuwbal kan die lichaamsreactie verminderen. Salicine werkt als een pijnstillend middel. Het werkt vooral bij zenuwpijn. Om deze reeks aan medicinale werkingen wordt Amerikaanse sneeuwbal door fytotherapeuten voorgeschreven bij de volgende indicaties: Pijnlijke menstruatie, baarmoederpijnen, PMS of PreMenstrueel Syndroom, Uitblijven van menstruatie, Preventie van dreigende abortus en miskraam, Pijnen en neuralgie├źn in het kleine bekken.

Zwangerschapsbraken, Nabloeding bij de geboorte, Menopauze bloedingen. Omdat het ontkrampend werkt op de ademhalingsspieren wordt het ingezet als bij astma. Daar het ontkrampend werkt op de spieren wordt het aangewend bij spierkrampen. Vanwege de kalmerende eigenschappen van deze plant is het een middel dat kan worden gebruikt bij hartkloppingen, zenuwtrekken en hysterie.

Kortom, ook deze plant heeft mij laten laten verbazen waar het in je kan ondersteunen. En nogmaals, laat je goed informeren en begeleiden.