Wat je allemaal met riet kan doen

Riet (Phragmites australis) kan je onder ander vinden langs de waterkant en kan zich uitbreiden door uitlopers, wortelstokken of zaad. Riet kan wel 3 meter hoog worden en bloeit van juli tot oktober met paarse tot bruine pluimen van maximaal 40 cm. Daarnaast zuivert het ook verontreinigd water.
Naast dat riet er prachtig uitziet met de roodbruine pluimen kan je er veel meer mee.
Riet wordt jaarlijks gemaaid en wordt gebruikt als dakbedekking of als grondstof voor manden, penpunt, papier, hengels, matten en schermen.

Kan je riet in de keuken gebruiken?

In de herfst kan meel worden gewonnen uit de jonge witte centimeter dikke wortels. Snij de wortel in stukken, droog de stukken, maak de stukken fijn en verwijder de vezels met een zeef. De droge plakjes kunnen geroosterd worden en als koffievervanger worden gebruikt. Van dit meel kan een koekje worden gemaakt die net als marshmallow geroosterd kan worden.

Riet (Phragmites australis)

In april kunnen de jonge scheuten uit de wortels en wortels samen worden gegeten als groente. Van de scheuten verwijder je de buitenste bladeren en de scheuten zonder bladeren zijn rauw te eten in salade, te stoven of in te maken. Een zoete drinksap is uit de scheuten te persen. Ook kun je een gat prikken in de groene stengel en de eetbare substantie komt er vanzelf uit. De jonge stengels leveren een suikerstroopkogel op door ze in te kerven en een nacht te wachten.

Zaden zijn te scheiden van de aar in de maanden september en oktober en kunnen gemalen worden tot een soort grof graan – een soort meel voor bijvoorbeeld het maken van pap. De zaden kun je ook in de winter laten ontkiemen en deze in een salade verwerken.
*Riet slaat verontreiniging op. Eet het dus alleen bij schoon water.

Kan riet je lichamelijk ondersteunen?

In de stengels en wortels zitten de volgende inhoudsstoffen: tot 5% suiker (grotendeels zetmeel), asparagine.
Riet wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gezien als pijnverlichtend, urinedrijvend en koortsverlagend. Het afkooksel van de wortels kan helpen bij misselijkheid en hoest. Een aftreksel van bloem en bladeren zou werken tegen cholera, voedselvergiftiging en bronchitis.
Vraag altijd raad bij een bevoegd persoon.