Daar kan je Oost-Indische kers voor gebruiken

Ik denk dat Oost-Indische kers de meest veelzijdige plant is. Deze kan zowel in de keuken gebruikt worden, maar ook de geneeskrachtige eigenschappen zijn interessant. De bloemen zijn niet alleen mooi om te zien maar zijn ook eetbaar! Het zaaien is ook geen probleem en de zaden zijn makkelijk verkrijgbaar bij bijvoorbeeld via Zaadhandel Van der Wal.

Oost-Indische kers

Gebruik in de keuken

De bloemen en bladeren kunnen worden verwerkt in salades en hebben een peperachtige smaak. Lijkt zelfs een beetje op tuinkers. Zelfs de jonge zaden van oost Indische kers kunnen worden gemarineerd en zo als vervanging van bijvoorbeeld kappertjes worden gebruikt. De zaden kunnen ook worden gedroogd en als vervanging van peperkorrels worden gebruikt.

Gebruik als geneesmiddel

De plant wordt al sinds lange tijd gebruikt als geneesmiddel in de traditionele kruidengeneeskunde.
Inwendig: Helpt tegen luchtweginfecties, urineweginfecties en slechte huid.
Uitwendig: Als desinfectant en wondhelend kruid, wordt ook gebruikt tegen kaalheid (dit hebben we nog niet getest overigens).

Oost-Indische kers als natuurlijke plaagbestrijding

Daarnaast heeft de plant verder vele nuttige voordelen in de tuin. Zo houdt de Oost-Indische kers slakken op afstand en trekt de plant bladluizen aan. Diezelfde bladluizen komen dan niet meer in de verleiding om bijvoorbeeld op je nabije fruitboom te zitten. Verder is de Oost-Indische kers een waardplant voor rupsen van o.a. koolwitje.

Zo zie je maar dat een veelzijdige plant is. Eigenlijk is de Oost-Indische kers een superplant! Wil je recepten hebben? Of ben je geïnteresseerd hoe de plant jou kan helpen? Mail dan naar laura@linns.nl of vul het contactformulier in!