Komkommerkruid, Bernagie, Borago officinalis

Heel lang geleden las ik in een kookboek dat je komkommerkruid toe kan voegen aan een salade. Dat idee vond ik zo leuk waarom ik deze plant heb laten staan in de tuin toen het bij ons kwam groeien. Nu ik zo bezig ben met alle kruiden kan ik het niet laten om ook deze te gaan beschrijven en uit zoeken wat het nu voor je kan betekenen. En eigenlijk is het een mooi plantje met een heerlijke komkommer smaak. Bernagie wordt komkommerkruid genoemd omdat het traditioneel veel gebruikt wordt om komkommer mee te kruiden.
Verderop in het verhaal komt er nog een andere naam voor de Komkommerkruid. Het heeft best vele mooie eigenschappen die je als persoon goed kan ondersteunen in je dagelijks leven.

komkommerkruid

Je kan de jongen bloemen en bladeren vers gebruiken voor thee. Het blad kan je ook samen met de bloemen door een salade heen verwerken. Maar je kan het ook verwerken zoals je spinazie verwerkt. Met koken verdwijnt de komkommer smaak wel. En de komkommerkruid kan je ook niet drogen. Je kan het blad fijn snijden en door je soep roeren net voor het opdienen van de soep. Met de bloemen er op voor de decoratieve touch.

Je kunt er dus thee van maken, maar ook sap of siroop. Daarnaast zijn er allerlei vormen waarin je het kan krijgen zoals in capsules of moedertinctuur en oliën.

Als de bloemen in aanraking komen met iets zuurs worden de bloemen roze. En als je de bloemen in een azijnflesje stopt wordt de azijn blauw. Dat is een lakmoesreactie.

Als de bloemen uit gebloeid zijn komen er zaadjes aan en deze zaadjes worden gebruikt om olie van te persen. Deze olie wordt aangeraden om dit samen met lijnzaadolie of pure visolie in te nemen voor een goede werking. Voor de dames ondersteunt het met de hormonale evenwicht en andere kwalen die erbij horen. Voor de huid is het voedend en herstellend, broze nagels en haar kan komkommerkruid ook helpen. Als je in je zeep Bernagieolie toevoegt dan houd deze olie je huid elastisch. Voor mensen met eczeem is dit ook een mooie manier om hun huid te ondersteunen.

Komkommerkruid bevat een hoge concentratie aan gammalinoleenzuur (is omega6-vetzuur), een stof die samen met vitamine B voor zorgt dat de bloedvaten wijder worden, en die daardoor bloeddruk verlagend is. Hierdoor is er een optimale werking van de hersenen. Concentratieproblemen en stemmingswisselingen worden voorkomen met het gebruik van komkommerkruid. Ook moedeloosheid, prikkelbaarheid en chronische vermoeidheid kunnen worden tegen gegaan. Het is stimuleert ook de immuunsysteem en is ontstekingremmend. Ook voor je geestelijke evenwicht is het gunstig. Het bevorderd je geestelijke evenwicht en gevoel van wel zijn. Vroeger werd er een takje met de bloemen in de slaapkamer gezet om beter te kunnen dromen. De volksnaam nachtlichtje heeft met deze werking te maken.

komkommerkruid

Naast dat het ontstekingsremmend werkt  is het ook zweetafdrijvend en vochtafdrijvend. Daardoor kan gif sneller uit het lichaam afgevoerd worden. De bloemtoppen kunnen nier en blaasstenen voorkomen.

Het is ook een goede ondersteuning voor de bijnieren en uitputting. Er zijn verschillende auto-immuunziekten waartegen komkommerkruid ondersteunt: ziekte van Crohn, fibromyalgie, reumatoïde en artritis. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem beter werkt tegen ziekten en niet wordt ingezet tegen gezonde onderdelen van het lichaam.

En ook hier zeg ik het er maar bij, wees voorzichtig en win altijd informatie in bij de juiste persoon.