Echte kamille: een veelzijdig kruid.

Matricaria recutita

Enige tijd geleden is onze straat helemaal open geweest. Heel even hadden wij een riviertje langs onze voortuin omdat ze het zand wilde laten inklinken. Wij vonden het wel even leuk om zoiets te zien. Na het hele gebeuren waren weer vele verhalen rijker.

Echte kamille

Nu alle tegels en stenen er weer in liggen groeien er spontaan een aantal wat bloemen en grassoorten tussen de tegels. De een wat mooier dan de ander. Zo zag ik ook her en der de echte Kamille groeien. Van vroeger weet ik nog wel dat ik dat graag dronk met honing. Vooral als ik verkouden was. Ik vond de thee heerlijk en verzachtend.

Ook weet ook nog dat ik de bloemetjes plukte en heel verbaast was als je het bloemetje uit elkaar haalde dat er een holletje zat onder het gele bloemknopje. Moet je maar eens een keer doen. Ook leuk voor de kinderen omdat te ontdekken.

Echte kamille

Echte Kamille groeit zowel op zandvlaktes als verstoorde klei- en leemgrond, zoals op de akkers, en altijd op een heerlijk zonnig plaats. De eigenaars van de akkers zijn er niet altijd blij mee, want de kamille kan best woekeren en daardoor de andere planten verstikken. Al ziet het er wel prachtig uit die hele velden vol.

De bloemen oogst je tijdens de bloei. Je kan de bossen op een donkere plek ophangen of de bloemen op een stuk keukenpapier laten drogen. Niet in de zon, anders vallen de bloemen uit elkaar.

Hoe je Echte Kamille kan gebruiken

Wat ik zo leuk vind van deze plant is dat het zo veelzijdig is. Je kan het innemen, opsmeren en in de lucht vernevelen. Zelfs al bij het innemen heb je verschillende opties. Je kan de thee drinken of als limonade drinken, maar ook in de azijn door het eten verwerken. Het wordt ook gebruikt in alcoholische dranken. En de jonge twijgjes worden wel eens gebruikt als smaakmaker.

Bij het opsmeren heb je ook verschillende opties, je kan het voor je blonde haren gebruiken om er een mooie gouden gloed mee te creëren. En het is tevens nog goed voor je hoofdhuid ook. Kamille heeft ook een licht blekende effect. Op cosmetische gebied kan het ook worden toegepast. Het is een weldaad voor je huid. Ook is het een geneeskruid voor beschadigde huid, zoals bijvoorbeeld wondjes of eczeem. Het is ook rustgevend en ideaal bij nerveuze maagklachten. Voor degene is last heeft van nachtmerries of andere angsten is Kamille echt rustgevend. Verder ondersteund het de maag bij bijvoorbeeld misselijkheid. En ondersteund het de maagslijmvlies. Daarnaast is het ook goed voor de darmen. Het is ontsmettend en krampwerend.

Echte kamille is te krijgen als essentiële olie, en te verkrijgen als gedroogde kruid. Het kan als tinctuur gekocht worden, of wordt verwerkt in crèmes en zalven. Er wordt ook maceraat in olie gemaakt in er kunnen extract/aftreksels/papjes mee gemaakt worden.

Helaas heeft elke kruid zijn voordelen maar ook zo zijn waarschuwingen. Niet te lang gebruiken bij kinderen, ze worden dan rusteloos en prikkelbaar. De etherische olie niet gebruiken bij zwangerschap. En kamille kan bepaalde medicijnen tegenwerken zoals bij bloedverdunners. Overleg altijd met de arts en win informatie in bij een bevoegd persoon of een aromatherapeut.

Dit kruid is zo veelzijdig dat er zeker nog heel veel meer over valt te vertellen. Wil je hier meer over weten? Dan kan je altijd contact opnemen.