Ik zou willen dat ik eerder wist over de werking van essentiële oliën

essentiële oliën

Mijn ouders waren vroeger veel bezig met natuur en biologische voeding en homeopathische producten. Ondanks dat wist ik niet beter om met mijn lichamelijke belemmeringen naar de dokter te gaan en daar medicijnen voor te krijgen. Toen was ik al, later zeker, erg geïnteresseerd in wat planten en bloemen voor werking hadden en wat ze voor je konden betekenen. Paar jaar terug ben ik mij er echt in gaan verdiepen. In de loop van de tijd merkte ik dat het werkelijk een goede ondersteuning geeft in mijn dagelijks leven.

Laten we even terug in de tijd gaan. Bij het begin van het ontstaan van ons gezin. Waardoor mijn interesse verdiepte in de werking van essentiële oliën. Vol van liefde ben ik getrouwd met mijn man Martin. We woonden in Groningen en verhuisden naar Middenmeer vanwege werk. We kochten daar onze eerste huis en waren blij met onze stek. Wel een opknap stekkie, maar dat was niet erg. De jaren die volgenden kregen we vier vrolijke maar onstuimige kinderen. Kinderen die op bepaalde gebieden aardig wat aandacht nodig hadden. Mijn man en ik deden dat allemaal zelf, met het opknappen van het huis ernaast. De drukte om alle ballen hoog te houden werd in de loop van de tijd te veel voor mijn lichaam. Door deze lichamelijke belasting kreeg ik een verwaarloosde burn-out. Met alle gevolgen van dien. Na vele jaren aanmodderen met medicijnen voor verschillende lichamelijke belemmeringen en chronisch pijn, en de bijwerkingen van alle medicijnen, sleepte ik door de dagen heen om het gezin draaiende te houden.

Totdat ik op een gegeven moment naar een film aan het kijken was op Netflix “The Red Tent”. Het is een bijbels verhaal over Jacob en zijn zonen en zijn enige dochter (Dina). Dina was een jonge dame in opleiding voor vroedvrouw en in een van de scènes was er een jonge dame aan het bevallen waar Diana halverwege op geroepen werd om te helpen. Zij moest voor de jonge aankomende moeder een aantal essentiële oliën insmeren tegen de pijnlijke weeën. Aan Dina werd gevraagd wat deze essentiële oliën deden voor de weeën.

Op dat moment bedacht ik mij: als het toen in die tijd al werkte, dan werkt het nu toch ook? We zijn zo gewend om meteen medicijnen te gebruiken terwijl ze vroeger het moesten doen met wat de natuur hun aanbood. Daarbij bedacht ik mij ook, als iets niet werkt, wordt het ook niet onthouden. Grootmoeders wijsheden zijn zo ook ontstaan door dingen uitproberen en dat werd onthouden omdat het werkte.

Opdat moment heb ik een besluit genomen en ben ik opzoek gegaan naar essentiële oliën. Zoals het moest zijn zag ik op Facebook iets voorbij komen daarover en heb ik de stap genomen. Ik ben gaan kijken wat hun werking was en heb ik ook ontdekt dat het echt hielp. Eerlijk gezegd ben ik een sceptisch persoon en ik wil graag de bewijzen zien voordat ik het echt geloof. Ook ben ik er een die dan graag probeert te ontdekken hoe alles werkt en waarom het dan werkt. Het is een leuke en interessante studie.

Zo ontdekte ik zoals in mijn vorige blog hoe het nu werkte met de geur. Deze keer neem ik jullie mee in mijn ontdekkingstocht hoe het nu werkt als je de essentiële olie opsmeert.

Waarom deze oliën je nu in je dagelijkse leven kan ondersteunen.

De stoffen in medicijnen hebben grote moleculen en werken door metabolisme via de maag, darmen en de organen.

Essentiële oliën zijn opgebouwd in kleinere moleculen en dat geeft veel bewegingsvrijheid zodat ze makkelijker en sneller opgenomen worden via de maag en huid.

Als je essentiële olie op de huid smeert, inhaleert of inneemt zijn de stoffen al opgenomen in het bloedbaan na 5 a 10 minuten. De snelheid waarmee de stoffen uit de oliën opgenomen worden is afhankelijk waar je de essentiële olie insmeert, hoe je het inhaleert of hoe je het inneemt. Op de ene plek is je huid dikker dan op de andere plek. Je huid is bijvoorbeeld dunner op je polsen en achter de oren dan op je buik of op de boven benen.

Elke essentiële olie heeft verschillende werkzame stoffen. De concentratie en verhoudingen worden bepaald door wat voor plant het is, hoe en waar de plant opgroeit, hoeveel water en voedingstoffen het krijgt en wanneer het geoogst wordt.

Als de essentiële olie via de huid in de bloedbaan komt, wordt het door het lichaam getransporteerd via de organen om uiteindelijk ook langs de hersenen te komen. Daar aangekomen oefenen ze invloed uit op onder ander de hormoonhuishouding. Ons lichaam is een en al hormoonhuishouding. Als er iets uit evenwicht is kan het ervoor zorgen dat een ander onderdeel zijn werk wat minder uitvoert. De ene persoon is wat gevoeliger hiervoor dan de andere persoon. Zo kunnen er personen zijn die zich nog jaren goed voelen bij een minder werkende onderdeel van het lichamelijk gestel terwijl de ander zich meteen een stuk minder voelt. Deze gevoeligheid is dus verschillend.

Een voorbeeld is onder ander dat er uit een van de vele onderzoeken naar voren komt dat lavendel essentiële olie rustgevend werkt en dat er serotonine vrijkomt in de hersenen. Dit werkt kalmerend en het ontspant je. Het gebruik van lavendel is dus erg prettig tijdens de hectiek van je dagelijks leven met een groot gezin. Dat je daardoor de rust weet te behouden en niet overstrest raakt. Het is ook erg fijn als je in tijden van vermoeidheid (denk aan die tropenjaren) opwekkende essentiële oliën kan gebruiken zoals de Rozemarijn en Pepermunt en om überhaupt wakker te blijven maar ook om zo die ballen beter weet te verdelen om ze hoog te kunnen houden.

Mijn geluk is dat ik op deze manier met de ondersteuning van de essentiële oliën weer mijn normale werkzaamheden kan doen zonder de dagelijkse pijn en vermoeidheid. Mijn lichamelijke kwalen zijn minder en ik kan weer leuke dingen gaan ondernemen. Maar vooral kan ik genieten!

Wil jij ook uit die vicieuze cirkel komen en deze doorbreken om er voor zorgen dat er beweging komt in waar je vast zit? Wil je weten wat essentiële oliën voor kan betekenen? Neem dan contact op via de contact pagina