Hoe je leven compleet verandert

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik aan het kijken was naar een film op Netflix, waarin de dochter van Jacob, Dina, leerling vroedvrouw was. Tijdens een bevalling moest zij raden wat de werking was van de essentiële olie voor de aanstaande moeder.

Naar aanleiding daarvan heb ik de stap genomen om de werking te ervaren van essentiële oliën.Ik heb toen onder ander Peppermint essentiële olie gekocht.

De reden hiervoor is dat ik al sinds mijn kindertijd last van maagzuur heb. De meeste mensen hebben aanmaak van teveel maagzuur. Je hoort maar weinig over mensen die te weinig maagzuur aanmaken. Mijn ervaring is dat het best een zoektocht was om dit allemaal uit te vinden. Toen de diagnose gesteld was kreeg ik medicijnen mee en te horen dat ik niet te zwaar voedsel kon nuttigen. En dat was het.

Om uit te leggen waarom ik voor Peppermint heb gekozen is het eerst handig om te weten wat voor lichamelijke belemmering het geeft. Op Wikipedia vond ik een uitleg met vakjargon en dat heb ik in een zo goed mogelijk in begrijpbare taal vertaalt:

Weinig aanmaak van maagzuur kan symptomen veroorzaken van oa reflux (gastro-oesofagealse reflux). Het belemmert eiwitvertering door een lage zuurgraad in de maag en het wordt geassocieerd met bacteriegroei in de dunne darm (als de maag niet de microben kan doden die normaal aanwezig zijn in levensmiddelen), wat zich kan zich uiten in diarree of verstoring van de darmen waardoor er geen voedingsstoffen kunnen worden opgenomen naar de bloedbaan (malabsorptie). Voedingsstoffen zoals proteïnen, vitamines, en mineralen.

Er zijn dan risico’s voor bepaalde infecties. Zelfs zonder bacteriegroei kan een te lage maagzuur leiden tot voedingstekorten omdat bijvoorbeeld magnesium of zink, vitaminen zoals vitamine C, vitamine K, en het B-complex van vitamines niet opgenomen kan worden in de bloedbaan (malabsorptie). Deze tekortkomingen zijn geassocieerd met het ontstaan van een breed scala aan ziekten, van vrij goedaardig problemen tot levensbedreigende ziekten. Een persoon met te weinig maagzuur kan door de vertering van voedsel dat niet goed is afgebroken door maagzuur, last hebben van maagpijn en andere symptomen van de spijsvertering als gevolg van overlading van de maag. Het wordt soms ook veroorzaakt door te snel te eten of te vet eten. Ook kan het een auto-immuunziekten als gevolg hebben. Aandoening waarbij mensen veelvuldig en langdurig last hebben van zuurbranden ten gevolge van maagzuur dat terugstroomt naar de slokdarm (gastro-oesofagealse reflux), of waarbij er schade optreedt aan het slijmvlies van de slokdarm.

Maar hoe werkt dat nu met het innemen van Essentiële oliën?

Omdat we het over de maag hebben en ik Peppermint essentiële olie daarvoor heb uit gekozen, geef ik een uitleg over deze essentiële olie.

Peppermint essentiële olie heeft een krampstillend effect op de gladde spiercellen, doordat menthol het calciumtransport over de celmembraan beïnvloedt. Het vermindert ook het schuimvolume in de maag en darmen. Het is mild pijndovend en verkoelend. Antiseptisch en ontstekingsremmend. De exacte werkingsmechanisme is verder nog niet helemaal duidelijk volgens het Farmacotherapeutischkompas. Maar door de Peppermint wordt je maag rustig en kalmeert/ontspant de spieren. Een kanttekening moet ik hierbij wel aangeven. Doordat de Peppermint de spieren ontspant kan het mogelijk zijn dan de kringspier van de maag naar de slokdarm verslapt en hierdoor maagzuur ontsnapt naar de slokdarm. Dus wees matig met Peppermint.

Door het gebruik van essentiële oliën kan je leven dus compleet veranderen. Door een natuurlijke variant te kiezen voor je lichamelijke belemmeringen kan er voor zorgen dat je lichamelijk goed in je vel komt te zitten en dat is wat wij allemaal willen.

In mijn voorgaande blogs was te lezen wat essentiële oliën kunnen doen via de luchtwegen en de huid. Kijk altijd of je een biologisch essentiële olie is en of je deze mag innemen. Er zijn veel merken die je niet op mag insmeren, vernevelen of innemen. Young Living essentiële oliën mag je wel innemen. Het zijn FDA goedgekeurde voedingssupplementen (essentiële oliën). Wel een disclaimer: neem niet zomaar een essentiële olie in zonder goed advies en overleg altijd met de dienstdoende arts, zeker bij gebruik van medicijnen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende gesprek via email of bel 06-11 83 54 24.