Herinnering aan geuren

Geuren in de ochtend

‘s Ochtends vroeg stap ik de deur uit en ik ruik heerlijk gebakken speculaas van de Bakker hier geuren en herinneringenin het dorp. Ik krijg er meteen trek van en er komen allemaal mooie beelden bij mij naar boven van de herfst en de winter. Het grappige is dat geur dagelijks overal om ons heen zit en dat geuren met ons communiceren en invloed hebben op ons gedrag. In je neus zitten miljoenen geurgevoelige cellen die de geursignalen naar je brein sturen. Die prikkels worden doorgestuurd naar de frontaalkwab achter het voorhoofd, tot in de emotionele hersenen en hersencentrum.

Iedereen heeft wel een herinnering met een bepaalde geur. Bijvoorbeeld gebakken brood of pas gemalen gras, dennenbomen, de appeltaart van oma, of zoals ik dat met speculaas en de pepernoten heb. Ze roepen een gevoel, een emotie of herinnering op. Een geur herinner je beter dan een beeld. Beeld vervaagd voor 50% na een paar maanden terwijl de geur blijft.

Geuren van de essentiële oliën

Deze ervaring deed mij denken aan wat ik van de week las. Een verhaal over een klein kindje dat slecht in slaap kon vallen. Ze hadden al van alles geprobeerd. Op een gegeven moment na een tip liet de moeder zodra het kindje vrolijk was, het kindje ruiken een aan essentiële olie flesje met de geur ‘orange’. En elke keer als dat kindje vrolijk was herhaalde ze dat. Na een week deed ze deze geur in een diffuser* voor het slapen gaan in de slaapkamer van het kindje. Het kindje had een vrolijke associatie met de geur en viel prompt in slaap.

Zo ontdekte ik ook dat bepaalde geuren van de essentiële oliën niet alleen werken aan het herinneringsproces maar ook de mogelijkheid om herinneringen te stimuleren. Ze kunnen ook werken om je concentratie te verbeteren. Het bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen. Je kan dan denken aan de geuren zoals basilicum of pepermunt en rozemarijn.

Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijkheden zijn om etherische oliën toe te passen  om onrust en depressie te verlichten. Een paar hele mooie essentiële oliën zijn bijvoorbeeld bergamot, lavendel, roos, jasmijn, sandelhout of ylang ylang.

Al met al kan je eigenlijk heel veel kanten op met geuren en dit op een positieve manier toepassen in je dagelijkse leven.

* Diffuser is een koud stoom apparaat. Het water met essentiële oliën laat het apparaat zo trillen dat er allemaal hele kleine minuscule water druppels door de lucht gaan zweven en zo de ruimte met een heerlijke geur laat vullen