Goudsbloem – Calendula officinalis

Ik heb de Goudsbloem altijd een mooie zonnige bloem gevonden. Ook was de werking van de Goudsbloem bij mij bekend omdat ik de zalf altijd gebruikte bij de zwemmerseczeem. Het werkte goed. Later toen ik student was en net samenwoonde met Martin, hoorde ik bij de kruidenkraam dat Goudsbloem ook gebruikt word om je eten te kleuren in plaats van saffraan of kurkuma. Nu las ik ook dat het veel gebruikt wordt in de voedselindustrie om bijvoorbeeld kaas of boter te kleuren, zelfs pudding word er mee gekleurd.

Goudsbloem - Calendula officinalis

Gebruik in de keuken

De Goudsbloemblaadjes is rijk aan vitamine en mineralen. En daarom wordt het veelvuldig verwerkt in bouillon, stoofschotels of salades voor de extra boost (voedzamer te maken) die de bloemblaadjes geven aan je gerecht. De bloemblaadjes geven een zoete en daarna scherpe smaak mee. In een salade kan dat heerlijk zijn. Het geeft tevens ook een vrolijk en een mooi gezicht aan het gerecht.

Gebruik in de kruidengeneeskunde

Goudsbloem heeft een remmende werking op haargroei. Versterkt de afweer, antiseptisch, bloedstelpend, ontstekingsremmend, schimmelbestrijdend. Geneeskrachtige opwekkende eigenschappen.
Met bijvoorbeeld toverhazelaar water kan je het gebruiken bij pijnlijke spataders. En zet thee met de bloemblaadjes bij keelpijn of pijnlijk tandvlees (gorgelen), maar verlicht ook krampen, menstruatiepijn of bij overgangsklachten. Het ondersteund ook bij maagzweer of andere maag klachten. De zalf ondersteund bij huidaandoeningen zoals ontstekingen, wondjes of sneetjes. Werkt ook bij zwemmers eczeem of eczeem. Het is ook heerlijk verzachtend voor de verbrande huid of de ruwe huid. Voor de ruwe geïrriteerde lippen. Ook voor de winterhanden of wintervoeten.
Maar bij buikpijn kan je de crème of olie ook op de buik smeren.

Goudsbloemen word ook gebruikt om bijvoorbeeld stoffen te kleuren. Het is een betere en natuurlijke kleurstof. Ook las ik dat de olie uit de zaden van de goudsbloem gebruikt kunnen worden voor verdunning van de verf. De olie reageert anders op zuurstof en zodoende komt er geen schadelijke dampen vrij in tegenstelling met de chemische oplosmiddel. Ook wordt de olie uit de zaden wel eens gebruikt in plaats van de schaarse houtolie.

Goudsbloem in de tuin

In moestuin is de Goudsbloem ook een hele hulp, het weert insecten zoals aaltjes en mieren. Het is ook een bodemverbeteraar groenbemester voor de schrale grond. En het helpt ook bij om compost vorming te versnellen
De goudsbloem staat graag bij tomaten of aardbeien. Als voorteelt bij de erwten, kool of komkommers.

Het is wel verstandig om te weten dat je het niet moet eten of innemen bij zwangerschap omdat het een stimulerende invloed heeft. En niet te gebruiken bij borstvoeding.
Ook is het verstandig op te passen bij medicatie voor hartritmestoornis. Hier geldt het ook weer. Overleg altijd eerst met je arts. Vraag daarom altijd raad aan een bevoegd persoon.