Essentiële Oliën – de ondersteuning in een gezonde leefstijl

Essentiële Oliën

Wat is nu een Essentiële olie?

Essentiële olie (ook wel etherische olie genoemd) wordt van bloemen, planten en bomen gemaakt. Essentiële olie is eigenlijk een aromatische vloeistof dat op een bepaalde manier geextraheerd wordt van plantonderdelen. Dat kunnen de bloemblaadjes, wortels, van bomen tot aan kosmos op de bomen of de zaden en wortels. Je kunt het niet gek genoeg bedenken waarvan een essentiële olie van gemaakt kan worden.

Essentiële oliën kunnen je geestelijk ondersteunen, lichamelijk  herstellen, een beschermende en rustgevende werking hebben.

Om een goede kwaliteit te krijgen is het belangrijk om te weten waar de planten het beste groeit, en wanneer je het beste een bepaalde onderdeel van de bloem/plant/boom kan oogsten. Soms heb je hele velden plantenonderdelen nodig om een flesje van 15 ml te kunnen maken en soms maar een klein deel van een veld nodig. Dat maakt waarom de ene essentiële olie duurder is dan de andere.

Wil je je kennis over Essentiële Oliën vergroten?

Kijk dan hier in onze database!

Hoe wordt een Essentiële olie gemaakt?

Om essentiële olie te kunnen creëren moet je bepaalde plantonderdeel destilleren of persen.

Destilleren

Stoomdestillatie is een techniek waarbij hete waterdamp door de plantonderdelen geblazen wordt. Door de hitte gaan de plantonderdelen als het ware ‘zweten’ en geven ze essentiële olie af. De stoom wordt vervolgens opgevangen in een volgend vat en gekoeld waardoor ze weer condenseert tot water. Omdat olie en water niet mengen zal de olie bovenop het water drijven. Deze wordt er afgeschept om uit eindelijk in een flesje gegoten te worden voor gebruik.

Persing

Persing is een van de makkelijkste manieren om essentiële oliën te maken. Als je op een plant drukt of perst dan komt de olie vanzelf vrij. Dit is heel goed te zien bij citrusvruchten. Als je op een verse citroen drukt dan spuiten de oliedruppels als een nevel er uit. Deze olie wordt opgevangen na het persen en in een flesje gegoten voor gebruik.

Extractie

Je kunt essentiële oliën ook krijgen door de plantendelen te weken  in een organisch oplosmiddel. Dit kan op verschillende manieren en iedere manier geeft een andere naam aan het aromatische extract.

De eigenschappen van een essentiële olie

De planten hebben tijdens hun groei verschillende stoffen ontwikkeld om zich te beschermen tegen insecten, weersinvloeden en ziektes. Deze stoffen zitten zijn dan ook te vinden in de essentiële oliën. Dat zorgt er voor dat veel essentiële oliën een krachtige, reinigende eigenschappen hebben en van nature anti-microbacterieel zijn.

Doordat de moleculen van de olie klein van structuur zijn kunnen ze direct door de huid worden opgenomen en zorgen ze voor een snelle reactie daar waar de essentiële olie onder ander is aangebracht. Doordat het in de bloedbaan komt kan het ook elders in het lichaam zijn werk doen.

Essentiële oliën kun je opsmeren, innemen en vernevelen. Een belangrijke kanttekening hierin. Kijk op de verpakking van de essentiële olie of je dit mag innemen of mag opsmeren. Want niet alle merken die te koop zijn is van zuivere en natuurlijke kwaliteit. Daarnaast is het verstandig om informatie in te winnen bij een Aromatherapeut.

De juiste essentiële olie kiezen

Er is een groot aanbod aan essentiële oliën. De prijzen zijn hier heel verschillend in. Kijk daarom ook goed welke olie je kiest en laat je informeren. Er zijn namelijk oliën te koop die verdund zijn door basisolie of is aanlengen met synthetische geur olie.

Dit kan gevaarlijk zijn en zelfs allergische reactie geven. Goede olie kun je herkennen het flesje waarin het wordt verkocht. Meestal zijn de flesje bruin of blauw. Als een essentiële olie in een glazen flesje wordt verkocht gaat de kwaliteit van de olie achteruit in verband met de UV-licht. Ondanks dat het er vaak op de voorkant van het flesje staat dat er zuivere essentiële olie in zit is dat niet altijd zo. Op de achterkant van verpakking staan dan waarschuwingstekens. Goede oliën vermelden dat je het mag innemen omdat het bv een voedings suplement is. Dat het FDA goedgekeurd is.

Neem bij twijfel altijd contact op met verkoper of Aromatherapeut.

Ook herken je vaak aan de prijs of je zuivere en natuurlijke olie koopt. Als een hele dure olie een lage prijs heeft weet je dat dit niet klopt. Of dat alle oliën een zelfde prijs hebben. Dan is het raadzaam om naar een andere merk uit te kijken.

Naast het vinden van een goede kwaliteit essentiële olie is het soms ook best moeilijk om de juist olie te vinden voor de juist doel. Heel veel planten hebben overlappende werkingen. En het is niet altijd makkelijk om dan de juiste olie te vinden. Je kunt heel veel informatie vinden op internet, in boeken. Of neem contact opmet een aromatherapeut.

Wat is Aromatherapie

Aromatherapie is een onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt de essentiële olie van planten als therapeutische onderdeel bij de behandeling van allerlei klachten op lichamelijk en geestelijk gebied. De term aromatherapie is van in het jaar 1937 voor het eerst gebruikt door een franse scheikundige uit een bekende parfumeriefamilie.

Aromatherapie is een holistische kijk op de gezondheid van de mens.

Door het lichaam lopen allemaal zenuwbanen. Ze worden ook wel eens levensbanen of chi lijnen genoemd. Door ziekte of stress kunnen deze banen verstopt of geblokkeerd  raken.

Door de geneeskrachtige werking van essentiële oliën met de juiste trilling element kan zo’n blokkade of verstopping weer opheffen waardoor je lichaam weer de normale doorstroming krijgt en kan herstellen. Aromatherapie is het begeleiden van een optimale en evenwichtige balans in ons lichaam en geest.